Annons från Casa Afasia Intensive Rehab AB

Tillbaka till livet med rätt rehab

Efter en stroke upplever många drabbade att det är svårt att hitta bra rehabilitering. Att känna sig ensam och bortglömd av vården är inte heller ovanligt. Efter sin egen stroke valde Lars Hedlund att öppna Casa Afasia, ett rehabcenter med intensiva träningsprogram för strokepatienter – i Spanien.


För tio år sedan drabbades Lars av en stroke. Han föll ihop hemma och hittades först två dagar senare. Fysiskt klarade han sig väldigt bra men med språket var det annorlunda. Han hade drabbats av afasi, svårigheter att hitta ord och tala, vilket är en vanlig komplikation efter en stroke. Efter att han blivit utskriven från sjukhuset upplevde han att det var svårt att få bra rehabilitering.

– Det kändes riktigt hemskt. Jag upplevde att det varken fanns tid eller pengar inom vården för att ge en bra rehabilitering till strokepatienter, säger Lars.

Intresserad av Casa Afasia? Läs mer här

Öppnade eget rehabcenter
År 2018 bestämde sig Lars för att försöka förbättra rehabilitering för de som drabbats av stroke och öppnade rehabcentret Casa Afasia i Spanien tillsammans med logoped Marika Schütz. Marika är forskare och logoped med mångårig erfarenhet av rehabilitering av strokepatienter. På Casa Afasia erbjuds intensiva rehabiliteringsprogram för människor med stroke och andra neurologiska skador.

– Tack vare Lars initiativ har vi på Casa Afasia en unik möjlighet att utveckla rehabprogram som ligger i framkant, samtidigt som vi genomför forskning på effekterna av vår rehab. Studier visar att man redan efter två veckors intensiv rehab kan se förändringar i hjärnans struktur som går att koppla till förbättringar i tal, språk och motorik, säger Marika.

Enligt det senaste årtiondets forskning på hjärnans förändringsförmåga är intensiv rehabilitering det som visat sig vara mest effektivt vid stroke, något som avspeglas i Socialstyrelsens uppdaterade riktlinjer för afasirehabilitering efter stroke.

Casa Afasia rehabanläggning ligger öster om Malaga i den lilla badorten Almunecar på Costa Tropical.

– Att åka iväg och träna i Spanien är bra när man tränar så intensivt (upp till fem timmar per dag), man har fullt fokus på rehab och den berikade miljön gör att man orkar mer samtidigt som de anhöriga får möjlighet till välbehövlig vila och kontakt med andra i liknande situation. Vi har alltid väldigt god stämning på våra program, fortsätter Marika.

Casa Afasia har rehabiliteringsprogram inom språk och tal, motorik, samt kognition och kommunikation. De erbjuder även program för yngre med förvärvade hjärnskador samt yrkes- och studieförberedande program. Fokus ligger ständigt på själva rehabiliteringen.

– Det viktigaste är att man verkligen ska uppleva en förbättring i sin rehab. Oavsett hur stora svårigheter man har när man kommer till oss ska man märka att man successivt blir bättre. Man kan göra förbättringar även många år efter en stroke, säger Lars.

Lever du med komplikationer efter en stroke? Klicka här

Varje program anpassas efter individen
Casa Afasia tar främst emot patienter från Norden men bristen på långsiktig och effektiv rehab efter stroke är vanlig över hela Europa. Alla träningsprogram anpassas efter individen utifrån personens målsättningar och genomförs tillsammans med erfarna fysioterapeuter, neurologer och logopeder. Längden på programmet bestämmer man själv, men oftast handlar det om två till fem veckor. När man avslutat sitt program får man rekommendationer för framtida träning.

Casa Afasia erbjuder även rehab på distans för att ge fler personer tillgång till individanpassad, effektiv och motiverande rehabilitering.

Se mer info om rehab på distans

För den som behöver ekonomiskt stöd för att kunna ta del av rehabiliteringen går det att ansöka om förhandsbesked från Försäkringskassan, samtidigt som Casa Afasia hjälper till med din ansökan.

Hjälp att gå vidare i livet efter stroke
Jonas Nebrelius var mitt i livet med med barn, familj och jobb som grafisk formgivare när han plötsligt drabbades av en stroke 2016. Idag driver Jonas klubben Stroke Club, där han jobbar för att stärka andra som drabbats av en stroke.

– Jag ville skapa en samlingsplats för alla som drabbats av stroke. Här kan man träffa andra som gått genom det man själv gått genom och det är sätt att skapa en gemensamhet, stolthet och glädje bland alla drabbade, berättar Jonas och avslutar:

– Jag fick verkligen mycket hjälp under min rehabiliteringsprocess när jag var hos Casa Afasia. Tack vare deras intensiva rehab kunde jag komma tillbaks på fötter igen och jag är verkligen tacksam för det.

Vid strokerehabilitering är det viktigt att se till hela individen och skapa program som möter individens unika förutsättningar och leder till personlig utveckling.

– Vi coachar våra deltagare att försöka nå sina personliga mål, ta kommandot över sin rehabilitering och hitta nya vägar i livet. Det är alltid lika spännande att följa våra deltagares utveckling på programmen, avslutar Marika.

Ta reda på mer om Casa Afasia