Dieten som kan bromsa demens efter stroke

Ny forskning från USA tyder på att rätt kost kan skydda stroke-överlevare som har en två gånger högre risk att drabbas av demens.


Forskare i USA visar att en diet som kombinerar medelhavskost med den salt-snåla blodtrycksdieten DASH hjälper patienter som överlevt en stroke att sakta ner den kognitiva försämring som kan påverka förmåga att tänka, resonera och minnas. Patienter som drabbats av stroke har två gånger högre risk att drabbas av demens.

Studien har följt 106 stroke-patienter som fört kostdagbok och undersökts årligen fysiskt och mentalt. Resultaten visar att de som bäst följde den så kallade MIND-dieten visade signifikant långsammare kognitiv försämring.

MIND-dieten är baserad på många års forskning om vilken kost som har positiv och negativ effekt på hjärnans hälsa och kombinerar medelhavskost med DASH-dieten (Dietary Approaches to Stop Hypertension på engelska, hjälper att få kontroll över blodtrycket). Både medelhavskost och DASH-dieten, var för sig, har visat sig minska risk för hjärt- och kärlsjukdomar som högt blodtryck, hjärtattack och stroke.

MIND-dieten delar in kost i 15 kostgrupper, tio positiva och fem negativa. För att få optimal effekt av MIND-dieten ska dessa regler följas:

  • Varje dag: ät minst tre portioner fullkorn, en grön bladväxt och en annan grönsak, samt bönor. Drick dessutom ett glas vin.
  • Minst två gånger i veckan: Kyckling och bär
  • Minst en gång i veckan: fisk
  • Tillåtna snacks: nötter

Negativa kostgrupper: Rött kött, smör, ost, bakverk och sötsaker, friterad mat och snabbmat

Ät högst 1,5 tsk smör om dagen, mindre än 5 portioner sötsaker eller bakverk i veckan, mindre än en portion fet ost, friterad mat eller snabbmat i veckan.

Enligt studien hade varken medelhavskost eller DASH-dieten, var för sig, någon tydlig effekt på kognitiv förmåga jämfört med MIND-dieten.

– Medelhavskost och DASH-dieten har visat sig skydda mot kranskärlsjukdom och stroke, men det verkar som att näringsämnena betonade i MIND-dieten kan vara bättre anpassade till övergripande hjärnhälsa och bevarad kognitiv förmåga, säger Laurel Cherian, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Fler studier behövs för att bekräfta resultaten men forskare bakom studien tycker det finns tillräckligt med bevis för att uppmuntra strokepatienter att se på kosten som ett viktigt verktyg för att förbättra hjärnhälsa.