Försämrad munhälsa efter stroke

Varje år drabbas tusentals människor av stroke. Tandvård är extra viktigt i samband med detta då en stroke kan innebära försämrad munhälsa och problem som många sällan reflekterar över. Förutom att patienten själv kan ha svårt att sköta om munhygienen på grund av begränsade funktionsförmågor, kan det även vara svårt att prioritera munhälsan.

Två tandborstar i en glasburk


Sambandet mellan hälsa och tandvård

Det har visat sig att bakterier i munnen kan ha vissa samband med hälsoproblem som hjärtsjukdomar, diabetes, demens och även stroke. Studier visar bland annat att tandköttssjukdomar som en följd av orala bakterier kan innebära en ökad risk för stroke om dessa bakterier tar sig in i blodomloppet och blodkärlen.

Och vice versa har stroke även visat sig kunna orsaka en försämrad munhälsa, inte minst på grund av förlamning och känselbortfall i armar, ansikte eller kring munnen samt svårigheter att svälja. Följderna kan bli att munnen inte rengöras ordentligt, att salivproduktionen blir nedsatt och att patienten inte upptäcker sårskador eller inflammationer i munnen. Även läkemedel kan minska produktionen av saliv, vilket i sin tur ökar risken för skador på tänder och slemhinnor samt risken för karies.

Förhindra munrelaterade sjukdomar

Om ditt tandkött blöder i samband med tandborstning kan detta vara ett tecken på tandköttsinflammation vilket måste åtgärdas i god tid. Detta kan nämligen vidare orsaka parodontit, det vill säga olika typer av tandlossningssjukdomar, säger Martin Beiring, tandläkare på Aqua Dental i Göteborg.

Tänk på följande för att förhindra tand-och munrelaterade sjukdomar:

  • Borsta tänderna två gånger dagligen med fluortandkräm, morgon och kväll.
  • Skölj munnen med fluor minst en gång om dagen för att rengöra där tandborsten inte kommer åt och för att förhindra bakteriebildningar och karies.
  • Använd mellanrumsborstar dagligen för att rengöra mellan tänderna.
  • Besök din tandläkare eller tandhygienist regelbundet
  • Var uppmärksam på tandrelaterade problem såsom blödande tandkött och hör med din tandläkare snarast.

Ta hand om din munhälsa efter stroke

Efter en stroke är det viktigt för både patienten och anhöriga att fortsätta prioritera munhälsa och tandvård i syfte att förhindra att vidare hälsoproblem uppstår. En arbetsterapeut kan hjälpa dig efter din stroke med både oral träning och att underlätta tekniken för tandborstning där det bland annat kan hjälpa att sitta ned och luta armbågarna mot handfatet samt ha ett tjockare skaft på tandborsten.

Du kan behöva komplettera din ordinära tandvårdsrutin med mellanrumsborstar och tandstickor samt skölja med extra natriumfluorid utöver det som finns i tandkrämen. För att stimulera salivutsöndring kan sugtabletter med natriumfluorid användas och för redan torra slemhinnor rekommenderar vi att du smörjer med rapsolja eller med särskilda krämer från apoteket. Vid inflammation i slemhinnor kan bakteriedödande munmedel användas.

Var noga med att fortsätta besöka din tandläkare eller tandhygienist för att upprätthålla en god tand-och munhälsa