Annons från Inerventions

Nu kan Anders åka pulka med sina barn igen: ”Värken försvinner med Mollii-dräkten”

Anders Karlsson, 51, har levt med muskelvärk sedan födseln; en smärta som fortsätter öka med åren. För att tillfälligt lindra symtomen har han tvingats ta varma bad och äta smärtstillande tabletter – men sedan han provade Mollii-dräkten för två år sedan har hans liv förändrats helt.
– Jag har slutat med medicinerna och nu kan jag åka pulka med mina barn utan att ha ont i flera dagar efteråt, säger han.


Vill du testa dräkten gratis en gång? Läs mer

Anders Karlsson är 51 år och bor i Örebro med sin fru och sina barn. Han arbetar på ett assistansföretag som för två år sedan deltog på en mässa där medicinteknikföretaget Inerventions visade upp sin elektrodräkt, Mollii.
– Det är en dräkt med 58 insydda elektroder som används för att stimulera 40 olika muskler i kroppen. Den neuromuskulära stimuleringen kan minska spasticitet och smärta. Jag var ganska skeptisk men tänkte att det förmodligen kunde hjälpa många av de vi arbetar med på jobbet, så vi drog ihop ett event där vi testade den tillsammans.

Vill du också testa dräkten? Så här gör du

Smärtan försvann
Han hade inga större förväntningar när han tog på sig dräkten som består av byxor, jacka och en avtagbar kontrollenhet – men beskriver det som hände sedan som ”magiskt”.
– Tänk dig att en svag bris går genom din kropp och svalkar ner dig. Så kändes det efter bara ett par minuter – sedan försvann värken och jag blev mjuk i kroppen. Jag är född med cerebral pares och sitter i rullstol 95 procent av tiden, men efter att ha haft dräkten på mig i en timme kunde jag sätta på mig byxor utan att behöva hålla mig i väggen och ta på mig strumporna utan att det stretade emot. Det har jag inte kunnat göra på flera år. När jag kom hem glömde jag värktabletterna när jag hämtade min dotter på förskolan – eftersom det var kallt och ruggigt ute bara väntade jag på att smärtan skulle komma tillbaka, men det dröjde hela två dagar. Då provade jag dräkten igen och smärtan försvann på nytt.

Vill du testa dräkten? Läs mer om hur du gör

Mollii-dräkten är CE-märkt och lanserades i Sverige 2012. I dag finns den världen över och används främst av personer med spasticitet, spända muskler med relaterad smärta multipel skleros, stroke, ryggmärgsskador eller förvärvade hjärnskador. Genom att hjälpa musklerna att slappna av kan dräkten hjälpa till att bryta den onda spiralen – spänningen minskar, vilket i sin tur kan minska smärtan.

”Enkelt och effektivt”
Sofia Svennerstedt är legitimerad fysioterapeut och produktspecialist på Mollii Sweden. Hon berättar att diagnoser som ger spasticitet, alltså felaktig spänning i musklerna, kan påverka patienter till den grad att både arbetsliv och relationer blir lidande.
– Smärtan påverkar deras vardag och vi såg att det fanns hjälp att få på marknaden, men att den ofta var tidskrävande och ganska komplicerad. Genom att erbjuda en dräkt som individanpassas och kan användas i hemmet samtidigt som man kanske lagar mat eller läser en bok vill vi kunna hjälpa fler att aktivera och återta kontroll över sina muskler på ett enkelt och effektivt sätt, säger hon.

Här läser du mer om Mollii-dräkten och om hur den fungerar

Mimi Westerlund är forskningschef på Inerventions. Hon berättar att ett flertal kliniska studier, både i Sverige och utomlands, har kunnat peka på förbättringar i spasticitet, muskulär smärta och fysisk förmåga så som rörelseomfång, balans, gång och rörlighet.
– I dag används Mollii-dräkten främst av patienter med spasticitetrelaterad smärta, men ambitionen är att kunna erbjuda hjälpen även som generell smärtlindring, exempelvis för patienter med kronisk smärta vid fibromyalgi, Parkinsons sjukdom eller reumatism. Vi arbetar ständigt med att ta fram förklaringsmodeller för vad vi ser och forskning som stöder det. Vi ser hur bra dräkten fungerar hos våra användare, och för att kunna bevisa det behövs de kliniska studierna.

Slipper oroa sig för värken
I dag använder Anders Karlsson sin Mollii-dräkt två gånger i veckan och berättar att han lever ett helt nytt liv nu. Han kan hämta dottern i skolan utan att behöva planera intaget av smärtstillande och han kan vara ute och leka med barnen utomhus trots minusgrader utan att oroa sig för värken.
– Dräkten kan hjälpa så många människor. Jag brukar säga att de som skapade den borde få Nobelpriset och nu är min stora förhoppning att även Landstinget förstår hur viktig Mollii-dräkten är. Om fler får möjlighet att använda den kan fler dra ner på eller sluta med mediciner. Sjukskrivningarna kan gå ner, fler kan arbeta och betala skatt. Det gynnar både individen och samhället. Vi skulle nog tjäna på det i längden, avslutar han.

Vill du testa dräkten gratis en gång? Läs mer