Annons från Bellpal

Bellpal – det stiliga fallalarmet som larmar nära och kära

Rädslan för att ramla är inte ovanlig bland människor som drabbats av stroke, lever med en funktionsnedsättning eller bara börjar bli till åren. Även bland anhöriga är oron ofta närvarande, särskilt när ingen svarar när man ringer. Med ett fallalarm från BellPal kan tillvaron bli lite tryggare – allt samlat i en smidig och stilren klocka.


Det är helt naturligt att man drar sig från att acceptera att man behöver lite extra hjälp och trygghet. Det är ett ställningstagande som kan tära på både integriteten och ens livsvanemönster.

– Biståndshandläggarna gör ett fantastiskt arbete, men steget dit kan kännas stort. Det är där vi kommer in. Trygghet behöver inte vara en så stor apparat och larm med stora knappar kan anses allt för synliga och stigmatiserande. Det är faktiskt den vanligaste orsaken till att de inte används och göms i byrålådan – de anses fula, berättar David Ziemsky, grundaren av

För anhöriga upplevs detta ofta som väldigt frustrerande eftersom det kan vara svårt att veta hur man kan hjälpa till. Här kan Bellpal vara till stor hjälp.

–Vi byggde in vår teknologi för att passa i en helt tillsynes vanlig snygg klocka, just för att slippa ge negativ uppmärksamhet. Men även av rent praktiska orsaker– idag är nästan alla larm bundna till hemmet. Men trygghet ska ju vara mobilt och fungera oavsett var du befinner dig, säger David.

Är du anhörig till någon som lever med stroke? Läs mer om Bellpal här

Rolf, 75: ”En enorm trygghet och lättnad”

Rolf Eriksson är 75 år gammal och före detta internationell fotbollsdomare. För cirka åtta år sedan insjuknande han i en muskelsjukdom som går under den medicinska termen Myopati. Sjukdomen är obotlig och gör att Rolf sakta men säkert blir sämre. I dag är han förlamad från midjan och nedåt och har även svårt att använda händerna.

– Jag har ramlat flera gånger och slagit mig ordentligt. I hemmet bär jag därför alltid ett trygghetslarm men det fungerar ju inte om jag befinner mig mer än hundra meter ifrån sändaren.  berättar Rolf.

För ungefär ett och ett halvt år sedan skaffade Rolf ett fallalarm från Bellpal. Alarmet följer alltid med honom när han lämnar hemmet, både till vattengymnastiken och in i bastun då det är vattentåligt. Men det allra bästa är tryggheten larmet ger honom och hans fru menar Rolf.

– Fallalarmet från Bellpal har inneburit en enorm trygghet och lättnad för oss. De gånger jag lämnar hemmet behöver jag inte vara orolig om något skulle hända, och min fru vet att hon får hjälp om jag skulle falla och hon inte orkar få upp mig på egen hand.

Är du orolig för att ramla? Läs mer om Bellpal här

Larmar anhöriga och Bellpals Trygghetsjour

Bellpals fallalarm är idag kopplad till en app som laddas ned till smartphone, samt Bellpals egen Trygghetsjour. Om brukaren av klockan faller skickas ett larm automatiskt till personens utvalda anhöriga med den aktuella geografiska position brukaren befinner sig på. Om de anhöriga inte reagerar på larmet, skickas det vidare till Trygghetsjouren som ser till att hjälp skickas ut och att anhöriga blir informerade, löpande.  Man kan även larma manuellt genom att klicka på sidoknappen på klockan. Tjänsten betalas månadsvis med abonnemang.

Till skillnad från många andra fallalarm som känner av hårda fall där larmet inte kan registrera några rörelser från personen efter fallet, känner Bellpal även av lättare och komplexare fall. Detta är viktigt menar David och avslutar;

Omkring 70 procent av alla fall är i sig inte skademässigt allvarliga eller kritiska. Det riktigt kritiska är när individen saknar styrkan att komma upp på fötter på egen hand och blir liggandes. Få ramlar och blir medvetslösa. Till det så är ca 30 procent ensamhushåll, och då är ju risken ännu större att ett fall får förödande konsekvenser – helt i onödan.

Läs mer om hur Bellpal fungerar